Hungarian Buying a house

Fontos tudnivalók Írországban levő ingatlan vásárlásakor

A ingatlan vásárlás egy nagyon izgalmas dolog tud lenni, legfőképpen hogyha az első ingatlanról van szó, de óvatosnak kell lenni, hogy ne éssünk túlzásba. A sikeres beruházás sok tervezést igényel. Az első ingatlan vásárlásánál óvatosan kell terveznünk. Mielőtt megtörténne a vásárlás a következő dolgokra kell odafigyelnünk.

1, Még mielőtt belekezdene az ingatlan keresésbe informálódjon, hogy kaphat-e hitelt. Menjen be a bankba, adja meg a szükséges infomációkat, és érdeklődje meg hogy mekkora és milyen futamidejű hitelre jogosult. Figyeljen oda, hogy változó kamatozású, vagy fix kamatozású a hitel.

2, Miután biztosította a bankja, hogy rendelkezésére áll a hitel kell keresnie egy ügyvédet, aki a továbbiakban intézi az ügyeit. Érdeklődjön több helyen, hogy a legjobb árat kapja, de nem biztos, hogy a legolcsóbb a legjobb. Nagyon fontos, hogy olyan ügyvédet válasszon, aki profi, és teljes mértékben rendelkezik a szükséges képzettséggel az ügy teljes lebonyolításához.

3, Ha már tudja hogy mennyi hitel áll a rendelkezésére, és mennyibe fognak kerülni a hivatalos költségek, akkor egy tiszta képet fog kapni arról, hogy Önnek mennyi önrésszel kell rendelkeznie.

4, Önnek a rendelkezésre álló keretből kell megtalálnia a megfelelő ingatlant. Több dolgot kell fontolóra vennie. Mint például, hogy milyen messze van az ingatlan a munkahelyétől, milyen a környezet, milyen messze vannak az iskolák, milyen a tömegközlekedés, milyen messze van a tengertől, a folyótól. Ezek a dolgok mind fontosak. Említettük a tengert és a folyót. Ezek például azért is fontosak, mert ezek a globális felmelegedés szempontjából is fontosak. Általában hosszú távra tervezünk, és nem szeretnénk, ha a tenger, vagy a folyó elöntené az ingatlanunkat. Ha biztosítva van az ingatlan, akkor ilyen helyzetekben a biztosító társaság általában fedezi a költségeket, de mégis egy ilyen helyzet sok kellemetlenséget, és fejfájást okozhat. Illetve, ha egy ingatlant egyszer elöntött a víz, nagy esély van rá, hogy az ismét meg fog történni. Egy ilyen ingatlant sokkal nehezebb a későbbiekben értékesíteni. Szintén fontos tényező a ház elhelyezkedése. Egy éjszaki oldalra néző kertet kevesebb napsütés ér.

5, Miután megtalálta a megfelelő ingatlant az ügynök foglalót fog kérni. Ez általában €5000 környékén van, és visszakapható. Fontos, hogy kapjon számlát róla. Semmilyen esetben ne adjon foglalót az ingatlan tulajdonosának, kérje el az ügyvédje adatait, és vegye fel vele a kapcsolatot. A foglaló nem jelenti azt, hogy bármelyik fél nem állhat el az eladástól/vételtől. Lehetőség van arra, hogy a foglaló befizetése után az ingatlant átvizsgáltatják, és amennyiben nem megfelelő az Ön számára, elállhat a vásárlástól. Ilyen esetben az ügynök köteles visszafizetni a foglalót.

6, Az ügynök meg fogja kérdezni az Ön ügyvédje nevét és címét. Az ügynök ki fog küldeni egy szerződést az Ön ügyvédjének.

7, Ez akár egy hónapig is eltarthat. Ez alatt az idő alatt lehetősége van az ingatlan átvizsgálására, és az ingatlan értékbecslésére. Miután megtörtént az értékbecslés, ezt el kell küldeni a banknak, majd a bank el fogja küldeni Önnek, vagy az ügyvédjének a hitelcsomagot.

8, Miután az ügyvédje megkapta a szerződést, átvizsgálja, és biztosítja Önt arról, hogy minden rendben van. Ajánlani fogja Önnek, hogy végeztessen egy állapot felmérést, illetve egy BER vizsgálatot (Milyen energia besorolású az ingatlan). Az állapot felmérés általában €500 körüli összeg. Ez mindenképpen egy olyan tényező amit figyelembe kell venni az ingatlan vásárlásakor. Fontos, mert különböző rejtett problémái lehetnek az ingatlannak. Miután megtörtént az állapot felmérés és az értékbecslés, Ön és az ügyvédje is megfelelőnek látja az eredményeket, az ügyvédje visszaküldi az aláírt szerződést az ügynöknek. Ezen a ponton már kötelező megvennie/eladnia az ingatlant. Miután aláírta a szerződés egy további foglalót kérnek Öntől amely az előző foglalóval együtt körülbelül az ingatlan tíz százaléka. Miután megtörténik a szerződés aláírása az ügyvédje kérvényezni fogja a banktól a hitel folyósítását, és miután ez megtörtént, Önnek ki kell fizetnie az előre megegyezett hivatalos költségeket. Miután ez megtörtént, alá kell írnia a fennmaradó dokumentumokat, és átveheti az új ingatlant.

Amennyiben felmerülnek további kérdései, kérjük vegye fel az ügyvédi irodánkkal a kapcsolatot a magyar nyelvű kollégánknál e-mailben az adriennjg@gmail.com, vagy telefonon 0870530998 számon.